Jak se slaví Den otců ve světě?

18. června 2020

|

3 minuty

|
1490

Den otců připadá letošní rok na neděli 21. června. Víte ale, co stojí za jeho vznikem a jak oslavy tatínků po celém světě probíhají? Připravili jsme si pro vás zajímavá fakta včetně pár tipů pro potěšení každé hlavy rodiny!

Historie

Den otců vznikl díky Američance Sonoře Smart Doddové pocházející z města Spokane spadající pod stát Washington. Sonora a jejích pět sourozenců vychovával ovdovělý tatínek, veterán William Smart. Není tedy divu, že se Sonora poté, co se v biskupském kostele v roce 1909 doslechla o Dni matek, svěřila svému pastorovi s nápadem o podobném dni i pro otce. První Den otců se tak měl slavit na narozeniny jejího tatínka – 5. června. Vzhledem ke zpoždění s přípravami kázání jej ale pastoři nakonec odložili na třetí neděli v červnu a toto datum mu zůstalo dodnes.

Bohužel se oslavy zpočátku nesetkaly s velkým úspěchem – Sonora navíc v roce 1920 začala studovat na institutu umění v Chicagu a neměla tak již moc času na propagaci. Ve 30. letech se ale vrátila zpět do Spokane a pomalu si získávala podporu skupin, které by tento den mohl zajímat i z businessové stránky – například výrobců kravat nebo tabákových dýmek. To bylo nejprve přijato společností jako snaha obchodníků o komercializovaný svátek a noviny tak začaly této iniciativě uštědřovat sarkastické a cynické poznámky. Obchodní skupiny se ale nevzdávaly a tyto vtipy využily pro své reklamní spoty, čímž si zajistily úspěch. V roce 1966 vydal prezident Lyndon B. Johnson prohlášení, ve kterém označil třetí neděli v měsíci za Den otců a o šest let později byl prezidentem Richardem Nixonem vyhlášen státním svátkem.

Den otců v ČR a ve světě

V České republice získává Den otců stále větší popularitu, nicméně stejně jako Den matek dosud nebyl zákonem ustanoven významným dnem. Oproti Dni matek je navíc oslavován o dost méně – no není to od nás vůči tatínkům trochu nefér?

Dermacol tip

Dejme tatínkům vědět, že i oni jsou pro nás důležití! Až do 21. 6. jsme si pro vás připravili akci 1+1 na všechny pánské produkty.

Oproti tomu v Německu se Den otců slaví na Boží hod, jelikož symbolizuje den návratu Ježíše ke svému otci v nebi. V některých částech Německa je také známý jako Den mužů a svátku se tak účastní všichni zástupci tohoto pohlaví. Zvykem je, že spolu pánové vyrazí po skupinkách na túru a vezou si s sebou vozík s jídlem a pitím, aby si cestu zpříjemnili.

V Nizozemsku, i když zde nejde o státní svátek, dostávají tatínkové tradičně snídani do postele připravenou jejich dětmi. Na večeři se pak celá rodina sejde u prarodičů nebo v restauracích. Ve školách navíc děti tvoří ručně vyráběné dárky a tátové typicky dostávají i pánské pozornosti od celé rodiny.

Dermacol tip

Univerzální sprchový gel Men Agent 3v1 na pleť, tělo i vlasy potěší každého muže.

V Thajsku je Den otců spojen s narozeninami krále. Dříve tatínkové dostávali květinu Kana, která je považována za květ mužů. Dnes se obyvatelé sdružují v parku před palácem, oblečeni do žluté barvy, jíž vzdávají hold zesnulému králi (žlutá je totiž barvou pondělí, což je den, kdy se zesnulý král narodil). Večer se pak téměř v každé vesnici koná národní obřad.

Den otců byl vyhlášen státním svátkem například ve Francii, Litvě, Estonsku nebo Řecku.

Diskuze k článku

Přidáním komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.