Recept na rozkvetlá lízátka
Dnes je den lízátek! Potěšte ty nejmenší z vaší rodiny nebo se sami vraťte do dětských let. Tentokrát jsme vybrali květinovou variantu s medem, citronem, růží a heřmánkem!
Má mě rád, nemá mě rád?
Pojďme nejdříve na tu nejzábavnější část – výběr květin! Bohužel, ne všechny květiny je možné použít. Ideální jsou takové, které najdete v lese nebo na louce – nikoli v květinářství či na okraji silnice. Předem si o vybraných květinách projděte veškeré dostupné informace a ujistěte se, že jsou opravdu jedlé. Chybu ale neuděláte například s fialkami, heřmánkem, pampeliškou, maceškami, pivoňkou, růží, slunečnicí či levandulí. Pokud ani jednu nemůžete v okolí najít, nezapomeňte také na všudypřítomnou a léčivou sedmikrásku!
Pro bezproblémovou konzumaci použijte u větších květin pouze okvětní lístky bez pestíků a tyčinek. Pokud trpíte sennou rýmou, astmatem nebo alergií, květinám se vyhněte úplně.
Dermacol tip
Oslavte den lízátek s magickým sprchovým gelem Aroma Ritual Candy Planet s vůní cukrátek!
Ingredience
Na 3 velká nanuková nebo 8 klasických lízátek z lízátkové formy budete potřebovat:
1 šálek bílého cukru
1/3 šálku vody
1 polévková lžíce medu
3-4 kapky oleje s příchutí citronu
Sušené organické hlavy květů
Lízátková forma (5 cm lízátka) nebo nanukové formičky
Tyčinky pro držení lízátek
Olej na vymazání formiček
Šálek studené vody a čajová lžíce pro otestování teploty cukru (popřípadě cukrářský teploměr)
Postup
Do malého hrnce vložte cukr, vodu, med a promíchejte. Přiveďte k varu a bez míchání povařte. Pokud vlastníte cukrářský teploměr, vařte směs do doby než dosáhne 150 ° C. Bez teploměru vyzkoušejte teplotu umístěním několika kapek vroucího cukru do šálku studené vody. Pokud směs v šálku ztvrdne, je připravena a můžete do ní přidat tři až čtyři kapky citrónového oleje.
Mezitím si lehce vymažte lízátkovou nebo nanukovou formu a umístěte čerstvé či sušené květiny. Do každé formy pak vložte čajovou lžičku cukrové směsi a krouživým pohybem přilepte tyčinky k lízátkům. Lízátka pak nechce ztvrdnout v lednici po dobu alespoň 30 minut a můžete podávat!
Diskuze k článku